Tulevien vaalien suurin kysymys

 
Juho Saari kuvaa (HS 15.6.) menestyvää sosiaalityötä kokonaisvaltaiseksi vierellä kulkemiseksi. Hyvinvointivaltiota ei voi rakentaa erikoistuneiden palvelujen varaan, vaan tarvitaan laaja-alaista yksilön kohtaamista ja hänen tilanteensa ymmärtämistä.
 
Tämä kokonaisvaltaisuus on mahdollista vain pienen mittakaavan rakenteissa, siis lähellä kuntalaisia olevassa kunnassa tai muussa palveluyksikössä. Suuren mittakaavan etuja hakevissa rakenteissa neuvola, psykologi, sosiaalityöntekijä tai erityisopettaja joutuvat viipaloimaan kansalaisen asiat oman sektorinsa mukaan.
 
En kirjoita tässä kuntauudistuksesta, vaikka asia liittyy siihenkin. Kirjoitan hajautetun ja keskitetyn välisestä ristiriidasta. Sen merkitystä yhteiskunnassa ei ole oivallettu alkuunkaan. Sanon nimenomaan yhteiskunnassa, sillä sama jännite näyttäytyy esimerkiksi yritysstrategiassa asiakasläheisyyden ja tehokkuuden välisenä painotuksena. Yrityksissä kyllä ymmärretään tämän valinnan ratkaiseva merkitys.
 
Skaalaetujen hakemisen lisäksi on mahdollista menestyä myös kokonaisvaltaisuudella ja läheisyydellä - pienellä mittakaavalla. Sen sijaan niiden väliin jäävällä vyöhykkeellä elämä käy ennenpitkää hankalaksi. Joka ainoa yritysstrategiasta hajulla oleva konsultti tunnistaa tämän.
 
Hajautetun yhteiskunnan mielletään liittyvän vain valtionhallinnon alueellistamiseen. Sen todellinen sisältö on poliittisessa keskustelussa täysin avaamatta. Hajauttamisen perusasetelma ei näy vaikkapa Helsingin Sanomien arvokartoilla mitenkään. Sitä ei kertakaikkiaan ymmärretä laajana strategisena perusratkaisuna.
 
Kuten mainitsin, hajauttamisen ja keskittämisen jännite liittyy myös kuntauudistukseen. Lisäksi se liittyy Suomen rooliin kansantalouksien työnjaossa. Metropolipolitiikka liittyy puolestaan kumpaankin näistä. Metropolin rakentaminen ja maksimaalisten mittakaavaetujen saavuttaminen on aivan liian yksioikoisesti jaettu käsitys Suomen suunnasta. Suosittelen pohtimaan, miltä suomalainen metropoli näyttää maailman mittakaavassa. Kannattaako kilpailla suurella koolla, vai kannattaisiko ehkä sittenkin kilpailla pienellä koolla? Asiakasläheisyydellä, eikä mittakaavatehokkuudella?
 
Hajauttamista keskeisenä poliittisena ideana ja siis hyvään yhteiskuntaan pääsemisen strategiana kannattavien voimien olisi nyt ryhdistäydyttävä puhumaan aatteestaan ymmärrettävästi. Vaikkapa yritysstrategian kielelle kääntäen, jos ei nykyaikana enää muuta ymmärretä.
 
Ensi vuoden vaalien jälkeen saattaa olla liian myöhäistä. Stubbin myötä Kokoomuksen siilotehokkuutta ja skaalaetuja korostava keskittämisvyörytys vain alleviivautuu. Tätä ei kiiltokuvapoliitikan aikakaudella voi äänestäjä ymmärtää. Eiväthän asetelmaa tunnista edes kokeneet politiikan toimittajat.
 
Tämä on tulevien vaalien suurin kysymys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuon voisi kiteyttää myös kysymykseksi, mikä on suomalaisen metropolin oikea koko.

Onko se Helsinki, Espoo ja Vantaa ja siellä 1 miljoona asukasta? Siis 20% väestöstä.
Vai 2,5 miljoonaa asukasta. Siis 50% väestöstä.
Vai 5 miljoonaa = suunnilleen lähin metropoli, Pietari = 100% väestöstä.
Vai 10 miljoonaa, jolloin pitäisi tuoda toinen mokoma suomalaisia ulkomailta.

Seuraava kysymys on sitten, paljonko väkeä jätetään maaseudun junttilaan? Ja mitä he siellä tekevät? Ovat reservissä?

Meillä on ennusteita väestön kehitykselle. Pääkaupunkiseudun osalta ennuste on voimakas kasvu. Kukaan ei vain edes ajattele sitä kysymystä, onko sen kasvun oltava jatkuvaa. Jossain vaiheessa suomalaiset todellakin loppuvat ja vajausta on paikattava tuonnilla.

Milloin pääkaupunkiseudulla on riittävästi väestöä?

Tämä nyt oli vähän tällainen irrallinen ajatus, miten asiaa voisi myös lähestyä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Pääkaupunkiseudulle muuttaminen on osaksi harhaa, koska niissä näkyy ilmeisesti opiskelijoiden liikkumiset kaupungista toiseen.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tässäpä vanhaa valtionosuusjärjestelmän seurausta kunnissa.

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Toimituksen poiminnat