Keskusta johtamaan Euroopan uutta suuntaa

 
Suomenmaan kyselyssä ilmoitin, että ALDE ei ole keskustalle oikea paikka europarlamentissa. Vastasin näin siksi, että mielestäni keskustameppien tulisi pyrkiä huomattavasti enempään, kuin vain valiokuntapaikan optimoimiseen ja sen jälkeen Komission valitseman asialistan mukaisten aloitteiden tehokkaaseen työstämiseen valiokunnassa. 
 
Direktiivitehtailun parissa puurtamiseen ALDE tarjoaa vaikutusmahdollisuuksia. Siksi sitäkin tarvitaan. Monet ehdokkaat korostavat käytännöllistä yhteistyötä ja tehokasta vaikuttamista oikeissa valiokunnissa.
 
Nämä ovat tärkeitä näkökohtia. Tämä ei kuitenkaan saa estää syvemmän tason näkemysten esiin tuomista. Juuri nyt vaalien alla on sen aika.
 
Murrosaika, jossa elämme, vaatii muutosta. Tuossa muutoksessa oleellista on juuri keskustalainen ajattelu oikeasta mittakaavasta. Oleellista on rakentava desentralismi, jossa hylätään ääriajattelu niin keskusjohtoisen tehokkuuden kuin eristäytyvän näennäisitsenäisyyden suuntaan.

Tasapainon politiikka ei ole seksikästä. Siitä ei helposti saa suuriin joukkoihin vetoavaa poliittista iskulausetta, kuten "kansainvälisyys" tai "itsenäisyys". 
 
Joka tapauksessa europuolueiden välillä tarvitaan laajaa yhteistyötä, uuden tasapainon luomiseksi EU:n ja jäsenvaltioiden välillä. Tämä ei - välttämättä - edellytä siirtymiä puolueryhmissä. Muutos on mahdollinen myös siten että europarlamentti tekee aloitteen perussopimusten muuttamisesta , esimerkiksi direktiivien pakollisuuden lieventämisestä. Europarlamentilla on tämä aloiteoikeus - mistä mm. Alexander Stubb ei näy olleen ajan tasalla HS Vihdoinkin Kahden –vaalitentissä – mutta tällaisen mittaluokan muutokseen tarvittaisiin tietenkin laajaa meppien rintamaa ryhmien poikki.
 
Tältä kannalta ALDE ei ole mitenkään ratkaiseva viiteryhmä. 
  
On rehellistä sanoa, että lisääntyvä taloudellinen ohjaus ja jäsenvaltioiden finanssipoliittisten toimintavapauksien merkittävä väheneminen on jo tapahtunut tosiasia. En usko esimerkiksi pankkiunionin olevan ratkaiseva askel kohti tulonsiirtounionia, enkä tiedä onko sitä mikään muukaan yksittäinen asia. Ratkaisevaa on liikkeen suunta.
 
Onko tämä Impivaaralaisuutta? Huomautan että en kyseenalaista rahaliiton koossa pitämisen pyrkimystä, mikä myös edellyttää rehniläisittäin hallittua ja koordinoitua talouspolitiikkaa. Tämänhän tiesimme Keskustassa jo vaatiessamme kansanäänestystä rahaliittoon liittymisestä.
 
Sen sijaan on aika arvioida uudestaan Unionille luovutetun lainsäädäntövallan sitovuutta. Mihin kaiken mahdollisen pakollinen yhdenmukaistaminen ja standardoiminen meidät lopulta johtaa? Euroopan Unioni on ennen muuta sisämarkkina –ja korostaa siksi markkinoita kaikessa. Mihin päädymme, jos jatkamme tällä tiellä?
 
Euroopan Unioni edellyttää meiltä julkisten palvelujen yhtiöittämisiä, palveluhankintojen kilpailuttamisia, sekä kilpailukykyä. Toisaalta se ei kykene suitsimaan veroparatiiseja hyödyntäviä suuryrityksiä. Nykyinen Euroopan Unioni turvautuu suuryritysten, mittakaavaetujen, sekä kaupunkialueiden välisen kilpailun malliin.
 
Keskustan politiikan ytimessä taas on ihminen ja inhimillinen vuorovaikutus, paikallisessa ja ihmiset aidosti yhdistävässä mittakaavassa. Tehokkaassa, mutta ei mahdollisimman tehokkaassa mittakaavassa.
 
Mielestäni tämän ytimen on jatkossa korostuttava enemmän. Kansallisvaltioiden on jälleen otettava roolinsa Euroopassa. Paikallisuuden, alkutuotannon, sekä koko tuotantoketjun hallinnan tulee palata arvoonsa. Metropolien kilpailusta, lisääntyvästä globaalista keskinäisriippuvuudesta ja korkean arvonlisän strategioista on päästävä takaisin maan pinnalle.
 
Tämä kaikki edellyttää Euroopan Unionin laajamittaista uudistumista. Olen ehdottanut siihen täsmäkeinoksi Lissabonin sopimuksen artiklan 288 uudelleenarviointia ja läheisyysperiaatteen vallankumousta. En ole huomannut muita konkreettisia puheenvuoroja asiasta, paljoja muutosvaatimuksia kylläkin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Lainaanpa pari virkettä tuolta, missä vähän pidin turhana Vehkaperän kyselyä Perussuomalaisten EU-ryhmästä:
"Ei minusta Keskustakaan ole ikiajoiksi sitoutunut ALDEen. Jos elämä alkaa tuntumaan liian vaikealta siellä, niin ainahan ryhmästä voi erota ja yrittää hakea uuden ryhmän."

Lievän kiroilun osuuden jätin pois.

Toistaiseksi EU-parlamenttiin pyrkivistä suomalaisista puolueista Vihreät lienee ainoa, jolla on selkeä hierarkinen lähtökohta. Suomen Vihreät ovat osa eurooppalaista vihreää puoluetta. Minusta kaikki muut puolueet ovat vielä suomalaisia puolueita, jotka hakevat oman viiteryhmänsä. Toisilla on voimakkaammat sidokset kuin toisilla mutta alisteisuutta ei.

Silloin tuo ryhmistä tai kaksista rattaista puhuminen vain peittää sen, että varsinaisista asioista ei halutakaan keskustella.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ilmeisesti suosikkisi Hirvakoski on siirtymässä on siirtymässä vasempaan suuntaan?

Käyttäjän johanneshirvaskoski kuva
Johannes Hirvaskoski

Oikea - vasen on irrelevanttia. Hajautettu -keskitetty on tulevaisuusajattelua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siinähän se jo tulikin julki. Itse ehdokkaalta?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vieläpä täsmälleen oikein muotoiltuna.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Hyvää ajattelua direktiivien toimeenpanon lievittämisetä jäsenvaltiossa.
Mitä enemmän 28 maata pannaan samaan pakettiin, sitä enemmän tyytymättömyys ja eroamisajatukset kasvavat. Keskustan ajama ajatus siitä, että EU on suuri suurissa ja pieni pienissä asioissa, saisi toteutua.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Harmi, että Keski-Pohjanmaallakin taitavat Jäätteenmäki ja Takkula korjata potin ja vähemmän tunnetut mutta erinomaiset jäävät vähemmälle. Mutta ei heitetä kirvestä kaivoon. Ooppera on ohi vasta kun lihava nainen on laulanut.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Jostain syystä juuri kepun julistuksiin en usko. En vaan luota.
Olikohan politiikan historialla jotain tekemistä? Sieltä kaukaa ihan lähimenneisyyteen.

Jos sieltä sattuu tulemaan yksittäisiä HYVIÄ ehdotuksia tai ideoita, aina siitä tulee kuitenkin kepulainen. Se jauhautuu kepumyllyssä kepulaiseksi.

Olisin tyytyväinen jos pääsisimme kepusta eroon kokonaan kansan päätöksellä pienpuolueeksi. Näin uskon tulevaisuudessa käyvänkin.

Blogin otsikko jo viittaa outoon demokratiaan suhtautumiseen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Väyrysen vai Rehnin linjallako?

Toimituksen poiminnat