Vapaavuoren punakynä ja asumisen kalleus

Janne Vapaavuori päätti olla viemättä valmisteluun asuntolainan lainakattoa - herättäen jo Finanssivalvonnassakin vastalauseita. Finanssivalvontahan pelkää asuntokuplaa ja sitä silmälläpitäen asiaa on selvitetty. Mutta oikeastaan koko asian pitäisi kuulua ministeri Kiurulle.

 

Lainakatolla olisi varsinkin täällä pääkaupunkiseudulla suora vaikutus asuntojen hintojen nousun katkeamiseen. Ennen pitkää se olisi omiaan johtamaan asuntohintojen reaaliseen tai jopa nimelliseen laskuun. Tämä puolestaan vaikuttaisi väistämättä vuokratasoihin - toki myönnän että lainojen saatavuuden heikkeneminen ensiasunnon ostajilla hidastaisi vuokramarkkinoiden pehmenemistä.

 

Ajattelen siis - toistaiseksi ilman empiriaa - että asumisen kalleus pk-seudulla selittyy asuntomarkkinoiden itsensä sijasta paljolti asuntoluottoekspansiolla. Toimenpiteet tämän luototuksen supistamiseksi auttaisivat paljon paremmin kuin asuntojen lisärakentaminen, joka edellyttää täkäläisille veronmaksajille tolkuttoman kallista panostusta väylien, kunnallistekniikan, palvelujen sekä muun infran lisärakentamiseen.

 

Epäilen kuitenkin että vastuun siirtäminen Kiurulle ei asiassa auttaisi. Sekä Sosialidemokraatteja että Kokoomusta yhdistää ajatus pk-seudun ja muiden kasvukeskusten jatkuvan lisärakentamisen hyväätuovasta vaikutuksesta. Uusia taloja, uusia kaistoja, uusia keskustatunneleita. Uutta ja lisää.

Miten kauan? Kuinka suureksi? Pitääkö tänne tosiaan saada 400 000 asukasta lisää, kuten mm. O. Soininvaara ajattelee?  Eikö lisärakentaminen tapahdu nykyisten asukkaiden palveluihin käytettävissä olevien verovarojen kustannuksella? 

Kun vielä  huomioidaan, että nettomuutto alueelle tulee ennusteiden mukaan paljolti ulkomailta, kuva ns. asuntopolitiikasta on vielä merkillisempi. Asumishintojen laskemisen nimissä on rakennettava rajusti lisää, samalla kun  on jo tiedossa alueelle kokonaan muualta suuntautuva kysyntä. Lisärakentaminen ei siis voikaan laskea asumisen hintaa, sillä se samalla luo uutta kysyntää mahdollistamalla merkittävän maahanmuuton.

 

Kuitenkin  käytettävissä olisi ylempänä kuvatun kaltainen finanssimarkkinoihin kohdistuva täsmätoimi, jolla hintataso väistämättä lähtisi laskuun.

 

Sailasta, Vartiaista ja kumppaneita kuuntelemalla ymmärtää pian, että pk-seudun lisärakentamista ei tavoitella asuntopulan tai asumisen kalleuden vuoksi. Sen sijaan tavoitellaan liikkuvaa ja helposti käytettävissä olevaa työvoimareserviä. Näin luomme yrityksillemme kilpailukykyä, varsinkin kun muistetaan ottaa luova luokka mukaan talkoisiin...

 

Heppoista on.

 

Mielipahakseni myös Keskusta oli mukana perussuomalaisten kanssa "asuntopoliittisessa välikysymyksessä". Asuntopolitiikka on käänteistä aluepolitiikkaa. Ajan suhteen vastasyklisen politiikan ymmärtää jokainen, miksi ei paikan suhteen?  Miten suureksi termiittikekoa kannattaa kasata? Se ei ole meidän pääkaupunkiseudun ihmisten etu, eikä se ole muualla maassa asuvien etu. Kenen etu se on, mene tiedä.

 

Ja lopuksi: asuntojen hintojen laskua ei kannata kenenkään oman asuntonsa omistavan surra. Sillä ei ole merkitystä, päinvastoin, palkkatason ja asuntohintojen railon kapeneminen tuo turvallisuutta jokaiselle. Vain asuntosijoittajat häviäisivät.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Vapaa..vuori+kumpp. on tyyppi, joka torppaa kaiken rakentamisen muualle,paitsi Helsinkiin.Sama koskee työpaikkojen tarkoituksellista alas ajoa.Niitäkään ei paranisi olla kuin pääkaupunki seudulla,eikä vahingossakaan kannata hyödyntää ja kehittää muuta suomea.Kaikki vain evakkoon kotiseuduiltaan.EU on isompi isäntä,kuin yksikään näistä veronmaksajien rahoilla palkatuista "puhuvista päistä". Siellä asuvien maailma ja kuva siitä,rajoittuu juuri ja vain ainoastaan oman navan ympärille.
Muu suomi saa näivettyä ja olla rakentamatta,eli suomenkielellä kehittymättä,se on näiden herrojen ja narrien tahtotila.Yhteinen sellainen.Kansalaiset massakolhooseihin ja juuriltaan revityt perheet,lapsineen,taas kerran slummiutuviin lähiöihin.Tyhmistymään ja juoppoutumaan.Helpompaa käsitellä toki,kuin itsetunnoltaan voimakkaat ,juurensa tuntevat ihmiset.
Niiden arkadianmäen tyyppien maailmankuva on se,että kaatopaikat,tuulivoimalat jne.sopivat suomen takakyliin,"koska eihän siellä ole mitään"Maatalous haluttiin pois(paitsi varakkailta tukien nostajilta),turkistarhaus halutaan pois?,kaikki omavarainen elinkeino halutaan pois jne.postit,kaupat,koulut(pitää olla satapäiset laumat,jotta tasapäisyys on taattu,joukosta karsitaan sossujen voimin ne omapäiset,itse ajattelevat ."Hankalat pois",ettei satu vahinkoja tulevaisuudessa.Alkavat vielä ihan itse toimimaan ja kehittämään uutta.
Asuntojen hinnat halutaan pitää korkeana,koska hyötyjät ovat juurikin nämä tietyt tyypit.Kierrätetään valtion rahoja firmasta firmaan,eli veronmaksajien pussista.Se ei liene epäselvää, keiden fikkaan ne päätyvät.
Tarkoitustakaan ei ole helpottaa kansalaisten elämää ja elinolosuhteita,ainoastaan vetää voittoa ihmisten selkänahasta.Nyt kun halpatyövoimaa tunkee joka tuutista,on heidät tarvittaessa helppo sulloa koppeihin(kovalla vuokralla koirankopin kokoiset asunnot) siksi aikaa kun töitä on.Liikkuvuus on kova sana,ja liittoutuminen unionin kanssa vieläkin kovempi.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Voisiko joku selittää miksi asuntojen hinnat vain tuppaavat nousemaan.
Yhtälailla se rapistuvat ja vanhenevat ja kuluvat käytössä, kuin mikä tahansa laite tai kone tai muu investointi.

Eihän siinä ole mitään järkeä, että perustarve, asuminen, muodostuu ylipääsemättömän kalliiksi.

Toimituksen poiminnat